Motto: Úspěch je směsicí tvrdé práce a velkých snů. (Lee Iacocca)
Dnes je Pátek, 18.Srpen 2017
ijournal.cz

Drobné plody plné zdraví

red Zdroj: www.power-fruits.cz/ 18.6.2017 Gastronomie, Zajímavosti

Bobulové plody jsou čím dál oblíbenější. Není ani divu, jde o skupinu ovoce doslova nabitého zdravím. O jejich příznivých účincích věděly už naše babičky. Dnes, v době plné shonu a umělých jídel, jejich přednosti znovu objevujeme. 400 až 500 gramů bobulovin denně přispívá k prevenci chronických onemocnění a je zdrojem správného množství vlákniny ve stravě. Co o nich prozradí známý šéfkuchař Martin Kortus?

kuchařMartin Kortus
Gastronomie a vše s ní spojené bylo od útlých let Martinovým hlavním zájmem, který trvá dodnes. Zájem o gastronomii na profesionální úrovni vznikl při jeho skoro dvacetiletém pobytu v New Yorku. Od vystudování francouzského kulinářského institutu v roce 1992 Martin působil jako privátní kuchař, gastronomický poradce, lektor školy vaření a v neposlední řadě jako chef v Il Vigneto a Bettola Restaurant. V České republice zastával pozici šéfkuchaře v hotelu Josef a léta působil v Monarchu a Národní bance vín, kde se pod jeho vedením připravovaly degustační večeře a lekce vaření.

BORŮVKYborůvky

Borůvky jsou takový malý modrý zázrak. Jsou bohatým zdrojem pektinu, který snižuje hladinu cholesterolu a má silné antioxidační vlastnosti, takže působí proti stárnutí a zlepšují krevní oběh. Látky v nich obsažené navíc podporují tvorbu kolagenu a pomáhají zlepšovat stav kůže. Obsahují vitamíny A a C a řadu prvků, jako je fosfor, vápník, hořčík, sodík nebo železo.

Borůvky a stres

Borůvky jsou chutným „lékem“ proti stresu. Čím větší stres prožíváme, tím více borůvek bychom měli sníst. Toto zjištění máme i od lesní zvěře, která je vyhledává při silném stresu, například v období říje. Vysoce účinné bio-látky borůvek uklidňují nervy. Jen pozor – v nadměrném množství mohou způsobovat průjem. Na druhou stranu sušené borůvky se odnepaměti používaly k léčení průjmu a otravy z jídla.

Co o borůvkách říká Martin Kortus? „Borůvky se nedají dlouho uchovávat, je třeba je rychle zpracovat a zkonzumovat. Borůvky, které nejsou určeny k rychlé spotřebě, můžeme zmrazit, zavařit nebo usušit. Já sám je mám nejraději především syrové nebo s hnědým cukrem a smetanou.“

plody
JAHODY

Báječná chuť jahod přitahuje nejen děti. Ani dospělí neodolají lákavě červeným a šťavnatým plodům, při pouhém pohledu se jim sbíhají sliny v ústech. Lesní jahody se sbíraly již v době kamenné, nehrály však ve výživě žádnou velkou roli. To se změnilo až s pěstováním zahradních jahod z jahodyamerických druhů v 18. století. Díyk tomu máme k dispozici bohatý zdroj vitamínů B a C a důležitých prvků: magnézia, draslíku, železa, zinku, mědi či fosforu.

Jahody a jejich síla

Jahody jsou ideální ovoce pro očistnou kůru. Jsou dárcem životní síly a energie. Lidský organismus je po milionech let vývoje na jarní přísun aktivity, slunce, ovocných vitaminů a stopových prvků, ideálně uzpůsoben.

Jahody jsou nejlepší čerstvé. Skvělé jsou i jahodové dezerty a lahodné džemy a o jahodových knedlících je nadbytečné se zmiňovat. Favorit Martina Kortuse jsou jahody nakrájené zakápnuté šťávou z limetky a s trochou cukru. Doporučení: jahody je nejlépe konzumovat ve dvou, protože zvyšují sexuální touhu.

MALINYmaliny

Maliník je nejstarší ovocnou rostlinou a jeho plody jsou z nutričního hlediska nejhodnotnější. Obsahují velké množství vlákniny, vitamínů a minerálů, jako je hořčík, vápník, železo. Rozmanitost chuťových nuancí početných odrůd maliníku je obdivuhodně velká. Zcela nenapodobitelné je jemné aroma malin, dané zvláštním složením obsažených látek.

Šťavnaté, sametově jemné, měkké maliny se na jazyku přímo rozplývají. Každý plod je lahůdkou sám o sobě. Řeklo by se, že je škoda je zpracovat na džem. Ale právě ten uchová jejich lahodné aroma do zimy a připomene nám slunečné letní dny.

Malinová kúra

Maliny obsahují mnoho biotinu. Tento vitamin krásy z komplexu vitaminů B obsahuje síru, důležitou pro zdraví a vzhled kůže, nehtů a vlasů. Člověk si dokáže vyrobit biotin sám, ale pouze při zdravé střevní flóře. Převážnou část této životně důležité látky totiž produkují bakterie a např. antibiotika bakterie ve střevech ničí. Malinová kůra tak může zlepšit zdraví. Stačí po několik dnů jednou denně sníst jakýkoliv pokrm s malinami.

„Maliny nelze dlouho skladovat, protože jsou velice choulostivé a rychle plesniví. Jsou navíc náchylné k otlačení. Zpracujeme je tedy podle potřeby. Doporučuji k snídani s müsli a jogurtem,“ říká Martin Kortus.

rybízRYBÍZ

Rybíz je nejrozšířenějším druhem drobného ovoce u nás. Červený, bílý nebo černý rybíz, je to vlastně jedno. Jezte jakýkoliv, protože všechny druhy tohoto letního ovoce jsou zdravé, plné vitamínů a jsou ideální svačinkou do letních dnů. Zajímavostí je, že černý rybíz obsahuje až čtyřikrát víc vitaminu C než pomeranče. Rybíz nabízí také vysoký obsah vitamínů PP a E, které posilují odolnost našeho těla.

Vitalizující rybíz

Mnozí křiví tvář, sotva se rty dotknou bobulky červeného rybízu a ještě dříve, než ji polknou. Ovoce jim připadá strašně kyselé. Můžeme se ale vzít bílý či černý rybíz, které chutnají zcela odlišně.

I kdybychom se však museli do rybízu nutit, přemáhání se vyplatí, protože jeho účinky jsou nedozírné. Aktivizující účinek rybízu na celkovou látkovou přeměnu v rozmezí 90 minut je vědecky prokázaný. Šťáva z černého rybízu je považována za dobrý prostředek proti horečkám, kašli a chrapotu.
Sníme-li 30-40 bobulí rybízu, pokryjeme tím celou denní potřebu vitaminu C.

K rybízu si Martin Krotus připravil tyto rady: „Rybíz bychom neměli příliš dlouho skladovat a pokud možno ho rychle po nákupu zpracujeme nebo zkonzumujeme syrový. Bobule černého rybízu se silnou slupkou mají intenzivní kořenité aroma a používají se např. na zavařeniny a léčivé šťávy nebo k přípravě francouzského likéru cassis.“


Recepty Martina Kortuse

Chřest s pikantní jahodovou omáčkouMartin_Kortus-chrest-07

70 g loupaných mandlí
70 g cibule
30 g másla
280 g čerstvých jahod
200 g zakysané našlehané smetany cremé fraich
30 g medu
600 g bílého chřestu
Sůl, pepř

Mandle nasekáme na jemnější kousky.
Cibuli nakrájíme na menší kousky a lehce zarestujeme na másle. Přidáme na půlky nakrájené jahody a ručním mixérem rozmixujeme. Do směsi přidáme nasekané mandle, zakysanou smetanu, med, sůl, pepř a důkladně vše promícháme a dochutíme.
Bílý chřest pomocí škrabky dvakrát oloupeme a zbavíme silné slupky. Očištěný chřest krátce povaříme v osolené vařící vodě a naservírujeme na teplý talíř. Část chřestu přelijeme jahodovou omáčkou a zbytek dáme do misky a servírujeme společně na talíři.

Kynuté borůvkové knedlíky

500 ml vlažného mléka
20 g čerstvého droždí
1 lžička cukru
1 kg hrubé mouky
1 vejce
Sůl

500 ml čerstvých borůvek
50 g cukru
1 lžíce másla na omaštění knedlíků
100 g tvrdého tvarohu
100 g moučkového cukru
100 g rozpuštěného másla
100 ml zakysané smetany

Do vlažného mléka dáme rozdrobené droždí, cukr a necháme na teplém místě vzejít kvásek. (15-20 minut). Hrubou mouku promícháme s vejcem, kváskem a solí. Vypracujeme těsto, které nelepí a necháme 20 minut vykynout na teplém místě. Nakynuté těsto vyválíme na tloušťku 1 cm a rozkrájíme na pravidelné čtverce. Do středu čtverců rozdělíme borůvky promíchané s cukrem. Vytvoříme pravidelné knedlíky, které necháme 15 minut odpočinout. Knedlíky vaříme v osolené vodě 6 až 9 minut podle velikosti.

Po vyjmutí z vody propíchne a servírujeme s rozpuštěným máslem, nastrouhaným tvarohem, zakysanou smetanou, moučkovým cukrem a čerstvými borůvkami.

Muffiny s borůvkami a ostružinami

250 g hladké mouky
190 g cukru krupice
1 lžička vanilkového extraktu
1 balíček kypřicího prášku
200 g vody
100 g slunečnicového oleje
130 g čerstvých borůvek
70 g čerstvých ostružin

Troubu předehřejeme na teplotu 180°C. Těsto vytvoříme promícháním všech suchých surovin a poté přidáním vody a oleje. Těsto rozdělíme do připravených papírových košíčku, které jsou vsazené do formy na muffiny. Rozdělené těsto ozdobíme čerstvými borůvkami a čerstvými ostružinami. Pečeme při teplotě 180°C po dobu 25 až 30 min. Po vychladnutí servírujeme.

 Martin-Kortus-Milkshake-08

Malinový milkshake s chantilly krémem

3 lžičky citronové kůry
60 g cukru
200 g čerstvých malin
250 g řeckého jogurtu
250 g mléka

300 g smetany na šlehání
30 g cukru
1 lžička vanilkového extraktu

Citrónovou kůru s cukrem rozmixujeme, přidáme zbytek surovin a lekce promixujeme. Smetanu našleháme společně s cukrem a vanilkovým extraktem a servírujeme společně s milkshakem a jednou nebo dvěma malinami.

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: www.power-fruits.cz/