Motto: Úspěch je směsicí tvrdé práce a velkých snů. (Lee Iacocca)
Dnes je Středa, 22.Listopad 2017
ijournal.cz

Dobře živeni: paleorecepty pro lidi, kteří rádi jedí

red Zdroj: Jan Melvil Publishing, s. r. o. 29.11.2014 Gastronomie, Knihy
Co je to paleo a paleostrava?

Paleo bere svou inspiraci v původním, přirozeném životnímu stylu našich pravěkých předků žijících v dlouhém období paleolitu. Paleostrava je založena na faktu, že trávicí systém lidí je dosud přizpůsoben stravě paleolitických lovců a sběračů, neboť lidský genom se za relativně krátkou zemědělskou éru prakticky nezměnil.

Jídelníček moderního člověka ale bohužel odpovídá rychlému životnímu stylu dnešní doby. Jíme průmyslově zpracované, hnojené, konzervované potraviny. Konzumujeme maso ze zvířat krmených odpadními produkty a nezřídka dopovaných dalšími problematickými látkami. Naše strava sice obsahuje velké množství energie zejména v podobě sacharidů, zato minimum nutrientů (pro zdraví nezbytných či užitečných živin). Taková skladba jídelníčku náš organismus připravuje o možnost uzdravení, zatěžuje jej a ohrožuje jeho fungování. Vědecké studie z poslední doby ukazují, že omezení příjmu sacharidů z pečiva, luštěnin, obilovin a především vyloučení jednoduchých cukrů ze stravy (prefabrikované sladkosti, slazené nápoje) je přínosné jak pro citlivost tkání na inzulín – tedy prevenci cukrovky 2. typu, tak pro snížení rizika kardiovaskulárního onemocnění, aterosklerózy i osteoroporózy. Ukazuje se, že zdroj problémů není primárně v příjmu tuků (zvlášť pokud jíte ty správné tuky), ale právě v nadbytečném příjmu sacharidů.

U paleostravy bylo dokázáno snížení výskytu zánětů a plísní v organismu z důvodu omezení příjmu cukrů, napomáhajících růstu kvasinek a plísní. I tyto poznatky jsou důvodem k tomu, že někteří lidé přešli natrvalo k tomuto způsobu stravování.
V době paleolitu bylo 80 % stravy získáváno lovem (tedy základem stravy byly tuky a bílkoviny z masa ulovených zvířat) a zbývajících 20 % stravy bylo rostlinného původu (ovoce, zelenina, ořechy a semena).

Dnes je však naše strava tvořena ze složek v jiném, nežádoucím poměru:

  • sacharidy 55-60 % – luštěniny, obiloviny, ovoce a zelenina, cukr, med, pečivo, mouka, rýže, brambory… tedy všechny přílohy, alkohol, sladké nápoje, cukrovinky.
  • tuky 25-30 % – oleje ve všech podobách rostlinných – slunečnicový, lněný, řepkový, tuky ve všech podobách živočišných – máslo, sádlo, …tuky v mase, vejcích a mléčných produktech.
  • bílkoviny 10-15 % – maso (všeho druhu… – rybí, krůtí, kuřecí, vepřové…), vejce, mléčné produkty, bílkoviny z rostlinných zdrojů – luštěniny.
Dobre_ziveni_ji¦üdla

Důležitou součástí paleo životního stylu je také intenzivní tělesné cvičení. Nemusí to být konkrétně dnes velice oblíbený „crossfit“, ale jakákoliv fyzická aktivita určená pro širokou veřejnost bez ohledu na věk, pohlaví nebo kondici. Cílem zde totiž není nabírání svalové hmoty, ale spíše rozvoj kondice, obratnosti, rychlosti a celkové síly.

Co je to Whole30?

Obnova sil, lepší trávení, zbavení se zdravotních problémů a jen tak mimochodem optimalizace hmotnosti. Od roku 2009, kdy manželé Melissa a Dalla Hartwigovi začali s programem Whole30 – třicetidenním metabolickým restartem organismu, se desítky tisíc lidí přesvědčily o pozitivním přínosu této změny jídelníčku. Ten je postaven na základních principech paleostravy (viz výše) s důrazem na nejnovější vědecké poznatky působení potravin na organismus dnešního člověka v jeho současném životním prostředí.
Výhodou systému Whole30 je možnost omezeného návratu k vašim oblíbeným potravinám na základě individuálního experimentu: po dokončení třicetidenní kůry je doporučeno řízené zkoušení některých již vyřazených potravin a pozorování reakce na jejich nasazení. Nejedná se o „dietu“, ale spíše o celkový o přístup ke stravě postavené na návratu k průmyslově nezpracovaným základním potravinám a k nízkosacharidovému složení pokrmů. Základem jsou čerstvé a přirozené potraviny jako je maso, zelenina a ovoce. Upřednostňována jsou jídla bohatá na živiny, se spoustou přirozeně se vyskytujících vitamínů a minerálů, před těmi, která jsou kaloričtější, ale méně výživná.
Díky tomuto stylu stravování si dokážete udržet zdravý metabolismus a vyvážený imunitní systém. Je skvělý pro vyvážení skladby prvků v těle, hladiny energie, pro kvalitu spánku, stabilizaci nálady, zlepšuje pozornost a celkovou kvalitu života. Pomáhá zbavit se nutkavých chutí na sladké a znovu si k jídlu vytvořit zdravý vztah.

Whole30 se rychle ujalo i u nás díky bestselleru Hartwigových Jídlo na prvním místě (http://www.melvil.cz/kniha-jidlo-na-prvnim-miste), který vyšel v roce 2013. Na českém internetu tak vznikl silný fenomén s obrovskou základnou lidí,
kteří se navzájem podporují v přechodu na Whole30. Moderovaná facebooková stránka Jídlo na prvním místě má bezmála čtyři tisíce fanoušků.

melissa_joulwan
Kdo je Melissa Joulwan?

Melissa Joulwanová miluje kmín, zelí, Janu Eyerovou a Prahu. Od roku 2009 se stravuje podle základů paleostravy a Whole30 a zajímá se o vliv stravy na zdraví, náladu i fyzickou kondici.
Společně se svým manželem Davidem publikovali knihu Well Fed (v češtině vyšla pod názvem Dobře živeni), která se stala díky své jednoduchosti, humoru a obrazovému doprovodu americkým bestsellerem a jednou z nejprodávanějších paleokuchařek vůbec. Autorka později napsala i knihu Well Fed 2, která následovala úspěch kuchařské prvotiny a učinila z Melissy kuchařskou celebritu. Její překlad připravujeme na rok 2015.

Kniha Dobře živeni – paleorecepty pro lidi, kteří rádi jedí Melissa Joulwan (překlad bestselleru Well Fed)

Dobre ziveni_3D_RGB-2
Nejoblíbenější, nejprodávanější a nejvtipnější paleokuchařka pro všechny, kteří rádi jedí. Kniha se od svého prvního vydání v USA v roce 2011 stala bestsellerem a studnicí inspirace každého moderního kuchaře, a to i těch líných. Obsahuje celkem 115 jídel, delikates a jejich variací vytvořených s požadavkem co nejmenší časové investice, zato s těmi nejvyššími požadavky na chuť a dodržení zásad paleo a Whole30.

V češtině vyšla v polovině listopadu 2014 a hned se dostala na přední místa žebříčků prodejnosti a přitáhla mimořádný zájem médií.

Více o knize: http://melvil.cz/kniha-dobre-ziveni


Kniha Jídlo na prvním místě – Vyzkoušejte Whole30 a změňte svůj život k nepoznání aneb paleo mýtů zbavené

Melissa a Dallas Hartiwgovi (překlad bestselleru It Starts With Food)

Jidlo na prvnim misteManželé Hartwigovi v knize představují strhující příběh biochemických reakcí organismu na složení potravy, dopřejí vhled do vzájemných vztahů hladin hormonů, vysvětlí závislost mozku na cukru, a hlavně ukáží cestu z bludného lesa nezdravých návyků.
Jídlo na prvním místě nabízí skutečnou životní změnu a diagnózy, o kterých jste si rezignovaně mysleli, že jimi budete trpět už navždy, vás přestanou trápit. Tentokrát to opravdu stojí za to! Kniha vysvětluje nejen teoretické výhody přechodu na nový systém výběru potravin, ale nabízí i praktický postup, jak životní změnu začít. Množství receptů a tipů je doplněno vysvětlením, jak na jednotlivá jídla reaguje naše tělo, obsahuje i kapitoly věnované vegetariánům, těhotným, sportovcům a dětem. Kniha je doplněna barevnými fotografiemi pokrmů.
Hartwigovi jsou laskaví tvrďáci: 30 dní jejich kúry je náročný měsíc, ale jak sami
říkají, je to pro vaše dobro: „Neodvažujte se namítat, že je to těžké. Skoncovat s heroinem je těžké. Porazit rakovinu je těžké. Pít kávu bez mléka není těžké!“ „Doporučujeme maso a zeleninu, ale ne proto, že právě to možná jedli naši předkové; neříkáme, že cheescake není dobrá volba, protože jeskynní lidé cheescake nejedli. Zajímá nás, co teď a tady prospívá nebo škodí našemu zdraví.“
Kniha je mezinárodním i českým bestsellerem.

Více o knize: http://www.melvil.cz/kniha-jidlo-na-prvnim-miste

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: Jan Melvil Publishing, s. r. o.