Motto: Úspěch je směsicí tvrdé práce a velkých snů. (Lee Iacocca)
Dnes je Pondělí, 18.Prosinec 2017
ijournal.cz

Balzamikové krémy Kalamáta Papadimitriou na maso, do salátů i do dezertů

red Zdroj: www.papadim.com/cs 26.6.2016 Gastronomie

Léto přichází a s ním i teplé večery, které lákají k venkovnímu posezení s rodinou nebo přáteli. Už není na co čekat – stačí oprášit gril, naložit maso a začít opékat. Skvělým pomocníkem jsou řecké balzamikové krémy Kalamáta Papadimitirou, které se hodí jak do marinád, tak do salátů. Výborné jsou ale také do klasických jídel vařených nebo pečených doma a dokonce i do dezertů.

Balzamikový krém citrusŠéfkuchař restaurace La Casa Argentina Jan Souček pro letošní sezónu připravil množství receptů s balzamikovými krémy, mezi kterými dostaly své místo polévky, hlavní chody, saláty i dezerty.  Zatímco na horké letní dny se hodí například salát s hruškou marinovanou ve víně a balzamikovém krému s pomerančem a citrónem, gorgonzolou a pomerančovým dresinkem, v deštivém počasí přijdou vhod nudličky z panenské svíčkové se zeleninou, chili balzamikovým krémem, rajskou omáčkou a rýží. Milovníky sladkého potěší zase čokoládový fondant s omáčkou z višní, balzamikového krému s pomerančem a citrónem a vanilkovou zmrzlinou.


Správnou chuť dodají grilovanému i pečenému masu vhodně zvolené marinády, do kterých stačí maso na několik hodin (ideálně vždy přes noc) naložit. Jejich příprava je v zásadě velmi jednoduchá a nezabere víc než několik minut. Fantazii se přitom meze nekladou.

Tipy na rychlé marinády na maso:

  • Marinádu z BBQ balzamikového krému, nasekaného tymiánu a rozmarýnu, olivového oleje, rozmačkaného česneku, dijonské hořčice a najemno nakrájené cibule využívá Honza Souček v receptu na kuřecí prsa obalovaná v kukuřičných lupíncích.
  • Fíkový balzamikový krém Kalamáta Papdimitriou smícháme s rozdrceným česnekem, trochou vody, tymiánem, osolíme a opepříme. Tato marináda se hodí na vepřové maso, například pečený bůček.
  • Sladší marináda z BBQ balzamikového krému, povidel, kečupu, česneku, soli a olivového oleje vynikne třeba na grilovaných žebrech.
  • Svěží marinádu na kuřecí křídla připravíme smícháním plnotučné hořčice, kečupu, bílého balzamikového krému s pomerančem a citrónem, česneku, sekané petržele, soli a olivového oleje.
  • Z chili balzamikového krému, sezamového oleje, poloviny nastrouhaného zázvoru, omáčky Kikoman, soli a pepře připravíme marinádu, která perfektně dochutí rybí maso.
Balsamic cream 250 FINAL_barbecue Balzamikový krém fík

Balsamic cream 250 FINAL_chili
Pět příchutí pro všechny příležitosti

Na českém trhu je k dostání celkem 5 příchutí balzamikových krémů Kalamáta Papadimitriou: klasický tmavý krém využijete jak do salátů, tak i do polévek nebo dezertů, bílý s pomerančem a citrónem se svou svěží chutí ladí s ovocem, zeleninou nebo rybami a nasládlý tmavý fíkový krém chuťově pozvedne maso i saláty. K těmto třem letos přibyly dvě novinky, které jsou nejlepší právě na grilované dobroty – bylinkový BBQ a pikantní chili.

Balzamikový krém klasik
Všechny balzamikové krémy jsou vhodné i pro ty, kteří musejí dodržovat bezlepkovou dietu. Navíc v jedné porci obsahují jen 17 kalorií a žádný tuk, takže si ho mohou dopřát i ti, kteří si hlídají štíhlou linii.

Balzamikové krémy jsou k dostání v obchodních řetězcích Billa, Tesco, Globus, Makro a Albert hypermarket. Prodávají se v praktickém 250ml balení za doporučenou cenu 99,90 Kč.  Více informací najdete na www.papadim.com/cs.


Recepty:

Kuřecí prsa marinovaná v BBQ balzamikovém krému Kalamáta Papadimitriou a obalovaná v kukuřičných lupíncích, s pečenou dýní, chorizem a kysanou smetanou

600 g kuřecích prsou

400 g kukuřičných lupínkůKuřecí prsa v lupíncích_S

600 g muškátové dýně

100 g salámu chorizo

250 g zakysané smetany

4 lžíce BBQ balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou

3 vejce

100 g mouky

4 lžíce olivového oleje

2 lžíce medu, sůl

4 dvaceti gramové špalíčky zmrazeného másla

2 lžíce nasekaných bylinek (rozmarýn a tymián)

Do očištěných kuřecích prsou vyřízneme malou kapsu, do které vložíme špalíček másla. Z BBQ balzamikového krému, 2 lžic olivového oleje, lžíce bylinek a soli vymícháme marinádu, ve které necháme kuřecí prsa marinovat minimálně dvě hodiny. Prsa vyjmeme z marinády, lehce osušíme, z jedné strany pomoučníme a namočíme v rozšlehaných vejcích. Poté vložíme do rozdrcených kukuřičných lupínků a rozložíme na plech. Pečeme v troubě na 180 °C cca 20 min. Dýni nakrájíme na kostky 2 cm velké a opečeme na olivovém oleji do změknutí, před koncem přidáme chorizo nakrájené na tenké nudličky, bylinky, osolíme a zakápneme lžící medu. Zakysanou smetanu lehce osolíme a použijeme ji jako studenou omáčku.

 

Nudličky z panenské svíčkové se zeleninou, chili balzamikovým krémem Kalamáta Papadimitriou, rajskou omáčkou a rýží

Panenka nudličky_S500 g vepřové panenky

2 lžíce chili balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou

1 žloutek

2 lžíce solamylu

3 lžíce sójové omáčky

100 ml konzervovaných loupaných rajčat

2 cibule, 6 stroužků česneku

100 g pórku, 100 g cukety

1 červená paprika

5 lžic oleje

4 porce dušené rýže

Vepřovou panenku nakrájíme na nudličky, přidáme žloutek, solamyl, sójovou omáčku, tři stroužky rozdrceného česneku, lehce osolíme a dobře promícháme. Cibuli nakrájenou na nudličky zprudka opečeme na oleji, přidáme na nudličky nakrájenou papriku, cuketu, pórek a tři stroužky rozmačkaného česneku. Zeleninu lehce orestujeme, nesmí příliš změknout! Poté přidáme drcená rajčata, chili balzamikový krém a lehce osolíme a ještě chvíli restujeme. Nudličky z panenské svíčkové opečeme na rozpáleném oleji. Po opečení přidáme do zeleninové směsi, necháme provařit, dle potřeby dochutíme. Podáváme s dušenou rýží.

 

Steak z nízkého roštěnce marinovaný v BBQ balzamikovém krému Kalamáta Papadimitriou

Steak roštěnec_S4 steaky z nízkého roštěnce

4 lžíce BBQ balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou

3 lžíce olivového oleje

8 plátků slaniny

200 g gorgonzoly

3 lžíce chili balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou

2 lžíce nasekaných bylinek (tymián a rozmarýn)

400 g směsi různých druhů salátu

Z BBQ balzamikového krému a olivového oleje vymícháme marinádu. Steaky osolíme, opepříme, obalíme nasekanými bylinkami a vložíme do připravené marinády. Necháme marinovat alespoň hodinu. Pečeme na rozpáleném grilu z obou stran asi 10-15 minut. Slaninu na grilu opečeme dokřupava. Listy salátu vložíme do mísy, dochutíme chili balzamikovým krémem, dvěma lžícemi olivového oleje a solí, přidáme na menší kousky rozmačkanou gorgonzolu. Podáváme s masem a opečenou slaninou.

 

Salát s hruškou marinovanou ve víně a balzamikovém krému Kalamáta Papadimitriou s pomerančem a citrónem, gorgonzolou a pomerančovým dresinkem

2 hruškySalát s hruškou_S

10 lžic balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou s pomerančem a citrónem

2 dl bílého vína

1 tyčinka skořice

100 g cukru

250 g gorgonzoly

2 pomeranče

3 lžíce olivového oleje

sůl a pepř

400 g různých salátů

Na pánvi rozpustíme cukr na světlý karamel, do kterého nalijeme bílé víno, 5 lžic balzamikového krému s příchutí citronu a pomeranče, skořici a necháme vařit. Přidáme oloupané a na měsíčky nakrájené hrušky, které vaříme asi 4 minuty doměkka. Uvařené hrušky vychladíme v chladničce. Z pomerančové šťávy, olivového oleje, zbylého balzamikového krému s příchutí citronu a pomeranče, soli a pepře vymícháme dresink, který promícháme s natrhanými listy salátů, marinovanými hruškami a gorgonzolou.

 

Čokoládový fondant s omáčkou z višní, balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou s pomerančem a vanilkovou zmrzlinou

Fondant_S125 g cukru

125 g hořké čokolády

5 lžic balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou s pomerančem a citrónem

3 vejce

80 g hladké mouky

125 g másla

200 g mražených višní

200 g zmrzliny

V míse vyšleháme do husté pěny vejce s cukrem, pomalu zašleháváme rozpuštěnou čokoládu s máslem. Do vzniklé směsi vmícháme hladkou moukou. Směs nalijeme do silikonových formiček a upečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 9 minut tak, abychom měli střed tekutý. Na pánvi rozpustíme cukr na karamel, přidáme višně a balzamikový krém s pomerančem a citrónem. Asi 6 minut redukujeme na ohni do konzistence omáčky. Omáčku podáváme s vanilkovou zmrzlinou a horkým fondantem.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: www.papadim.com/cs