ijournal.cz

Recept na výtečný mazanec se stévií místo cukru

red Zdroj: Irbis 31.3.2021 Gastronomie

Vyzkoušejte o letošních Velikonocích upéct mazanec podle receptu, ve kterém zcela nahradíte klasický cukr. Bude chutnat výtečně.


Základní kynuté těstokynute_mazanec

  • 230 g pšeničné mouky hladké
  • 150 g pšeničné mouky hrubé
  • 40 g Irbis se sladidly z rostliny stévie
  • 30 g droždí • 40 g vepřového sádla
  • 150–200 ml mléka • sůl
  • loupané sekané mandle • rozinky • vejce na potření

 

Postup: oba druhy mouky promícháme, prosejeme sítkem a vsypeme do mísy. Na dně mísy s moukou vyrobíme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Mléko zahřejeme na teplotu 30 °C. Cca 100 ml ohřátého mléka nalijeme na droždí v míse a s malým množstvím mouky vyrobíme velmi řídké těsto (omládek). Necháme v teplém prostředí vykynout.

irbis_stevie_250g_100KcDo hrnečku nalijeme ohřáté mléko, v něm rozpustíme sladidlo Irbis Stévie, žloutek, olej, sádlo, sůl. Takto upravenou směs nalijeme do mísy s vyzrálým omládkem a hnětením vypracujeme ve hladké nelepivé těsto. Necháme v teplém prostředí vykynout. Poté přidáme rozinky.

Vykynuté těsto ještě jednou zpracujte, utvoříme bochánky, které přesuneme na plech vyložený pečicím papírem a necháme znovu 20 minut nakynout. Mezitím předehřejte troubu na 180 °C. Na bocháncích můžeme nožem vytvořit klasický kříž, pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.

 

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: Irbis