Vyzkoušejte o letošních Velikonocích upéct mazanec podle receptu, ve kterém zcela nahradíte klasický cukr. Bude chutnat výtečně.
Základní kynuté těsto
- 230 g pšeničné mouky hladké
- 150 g pšeničné mouky hrubé
- 40 g Irbis se sladidly z rostliny stévie
- 30 g droždí • 40 g vepřového sádla
- 150–200 ml mléka • sůl
- loupané sekané mandle • rozinky • vejce na potření
Postup: oba druhy mouky promícháme, prosejeme sítkem a vsypeme do mísy. Na dně mísy s moukou vyrobíme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Mléko zahřejeme na teplotu 30 °C. Cca 100 ml ohřátého mléka nalijeme na droždí v míse a s malým množstvím mouky vyrobíme velmi řídké těsto (omládek). Necháme v teplém prostředí vykynout.
Do hrnečku nalijeme ohřáté mléko, v něm rozpustíme sladidlo Irbis Stévie, žloutek, olej, sádlo, sůl. Takto upravenou směs nalijeme do mísy s vyzrálým omládkem a hnětením vypracujeme ve hladké nelepivé těsto. Necháme v teplém prostředí vykynout. Poté přidáme rozinky.
Vykynuté těsto ještě jednou zpracujte, utvoříme bochánky, které přesuneme na plech vyložený pečicím papírem a necháme znovu 20 minut nakynout. Mezitím předehřejte troubu na 180 °C. Na bocháncích můžeme nožem vytvořit klasický kříž, pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.