Motto: Úspěch je směsicí tvrdé práce a velkých snů. (Lee Iacocca)
Dnes je Úterý, 16.Říjen 2018
ijournal.cz

Vaření z potravinových přebytků – Abbasová a Slováčková vařily z „odpadu“

red Zdroj: Tesco 15.6.2018 Celebrity, Zajímavosti

Dát potravinám druhou šanci, to je společný cíl řetězce Tesco a potravinových bank. Ty pravidelně odbírají neprodané potraviny a následně je distribuují lidem v nouzi. Jen za loňský rok darovalo Tesco takto téměř 900 tun potravin. O tom, že se nejedná o žádné zkažené potraviny, se mohli přesvědčit i novináři na pozdním obědě, kde se vařilo právě z těchto potravin.

v kuchyni
Akci podpořily i známé tváře moderátorka Lejla Abbasová a herečka a zpěvačka Anna Slováčková. „Moje blízká kamarádka je aktivním dobrovolníkem Potravinové sbírky, distribuuje přebytky, takže velmi dobře vím, jaké potraviny, které řetězce vyhazují a jak vypadají. Ve snu by vás nenapadlo, že se jedná o závadné potraviny. A to teď mluvím o těch čerstvých jako je ovoce, zelenina, maso. U těch balených, kde je třeba jen lehce poškozený obal, také ne, prozradila Lejla Abbasová.

image fotoKachní pomazánka na světlém toustu, salát z restovaných brambor a pečených paprik, pastýřský koláč, rolované krůtí stehno s fazolovým ragú a mléčná rýže s mačkanými jahodami, to bylo pětichodové menu, které navařil a servíroval šéfkuchař Adam Robenek za asistence těhotné Lejly Abbasové a Aničky Slováčkové.

A obě si vaření z potravinových přebytků nemohly vynachválit. „Myslím, že to může lidem otevřít oči, uvidí že i z jídel, co by normálně vyhodili do koše, jde udělat skvělé jídlo. Snažím se žít bez zbytku, plastů a odpadů navíc, tudíž je to pro mě velmi důležité, jak s čím naložím. Jídlo, které jsme vařili, mi chutnalo moc. Kuchař Adam Robenek je génius. Určitě si něco z menu, co jsme měli, uvařím i doma,“ pochvalovala si jídlo zpěvačka a herečka Anička Slováčková, která se sama zapojila do přípravy oběda.

„Minimální doba trvanlivosti neznamená, že potravina je po jejím uplynutí špatná nebo závadná, ale je to doba, po kterou dodavatel garantuje její kvalitu. U potravin prošlých v řádu dní, by měl rozhodovat selský rozum, což by mělo platit už při rozhodování, co si koupíme,“ říká Adam Robenek. Svým jídlem dokázal, že i z potravinového odpadu si můžeme dopřát labužnický zážitek.

Lejla Abbasová a Anna Slováčková

A nezůstalo jen u jídla. O nápoje připravené taktéž z potravinového odpadu se postaral oceňovaný barman z pražského baru L’Fleur Vítězslav Cirok, který se tématem zero waste dlouhodobě zabývá. Nápoje připravil ze surovin, které byly využity i v jednotlivých receptech. „Bylo úžasné vidět, jak hezké a chutné jídlo a pití může vzniknout z vyřazených potravin určených pro potravinovou banku. Zároveň jsme mohli poukázat na problematiku plýtvání a zero waste. Věřím, že i díky těmto akcím se nám podaří zvýšit povědomí o této problematice mezi širokou veřejnost,“ doplnil Cirok.

mistři kuchyně

Tesco se problematice plýtvání potravinami dlouhodobě věnuje. Od roku 2013 spolupracuje s Českou federací potravinových bank a daruje potraviny bankám z více než 154 obchodů po celé republice, nejčastěji se jedná o sezonní ovoce a zeleninu, pečivo a trvanlivé potraviny. „Třetina zakoupených a vyprodukovaných potravin se vyhodí, to je situace, která nás musí všechny znepokojovat a je třeba hledat cesty a způsoby, jak plýtvání omezit. Pražská potravinová banka má více než 22 000 klientů, kteří od nás pravidelně dostávají potraviny,“ uvedla ředitelka pražské potravinové banky Věra Doušová.


Mladá zpěvačka Slováčková vaří bez zbytků

Aničko, proč jste se rozhodla vařit z potravinových přebytků a jak vy sama nakládáte se zbytky?

Myslím, že to může lidem otevřít oči, uvidí že i z jídel, co by normálně vyhodili do koše, jde udělat skvělé jídlo. Snažím se žít bez zbytku, plastů a odpadů navíc, tudíž je to pro mě velmi důležité, jak s čím naložím. Samozřejmě někdy člověk na něco v ledničce zapomene, ale všechno se dá nějak zužitkovat

Jaký pocit jste měla z uvařených jídel – chutnalo vám?

Chutnalo mi moc. Kuchař Adam Robenek je génius. Určitě si něco z menu, co jsme měli, uvařím i doma.

A jak vy sama řešíte plýtvání potravinami? Řešíte to nebo je vám tato problematika lhostejná?

Jak už jsem řekla v první otázce, řeším to velmi a často. I proto jsem se s velkou radostí zapojila do vaření, kde jsme vlastně vařili z potravinového „odpadu“, ale jak se ukázalo, ve skutečnosti jde o velmi kvalitní potraviny, i když někdy mohou mít prošlý datům spotřeby.

Anna Slováčková

Lejla Abbasová je v sedmém měsíci těhotenství a největší libůstka je syrové maso. Odkrvený tuňák je delikatesa!

Lejlo, proč jste se rozhodla vařit z potravinových přebytků a jak vy sama nakládáte se zbytky?

Projekt Potravinové banky a vůbec zero-waste a bezobalový způsob přemýšlení mi je známý a blízký. Neříkám, že jsem schopná se jimi řídit stoprocentně a každý den, ale v hlavě tyhle informace mám a snažím se obalů vytvářet co nejméně. Nakupuji do svých tašek, do svých pytlíků. A Potravinovou banku jsem poprvé podpořila před již před lety. 

A jak nakládám se zbytky? Především se jich snažím vyprodukovat co nejméně. Přemýšlím nad nákupem a když už nakoupím víc než bych měla, potraviny zpracuji a jídlo zamrazím. U nás se jídlo opravdu skoro nevyhazuje. Jsem na to strašně háklivá.

Moje blízka kamarádka je aktivním dobrovolníkem Potravinové sbírky, distribuuje přebytky, takže velmi dobře vím, jak potraviny, které řetězce vyhazují, vypadají. Ve snu by vás nenapadlo, že se jedná o závadné potraviny. A to teď mluvím o těch čerstvých jako je ovoce, zelenina, maso. U těch balených, kde je třeba jen lehce poškozený obal, také ne. 

image foto
Jaký pocit jste měla z uvařených jídel? Chutnalo vám?

Strašně moc! Za mě to bylo naprosto normální jídlo, tedy fantasticky chutné jídlo, protože ho vařil skvělý kuchař Adam Robenek.

Změnily se vám nějak chutě v těhotenství?

U všech svých těhotenství jsem měla strašnou chuť na syrové maso. Naštěstí pro mě jsem byla u posledních dvou těhotenství v Keni, kde jsem si mohla tuhle libůstku bez obav vychutnat. Každé ráno k nám totiž chodí rybář s čerstvými rybami, takže ještě přede mnou vykrvil například tuňáka a já si jen přinesla vidličku a nůž a sojovku a měla jsem to nejčerstvější a nejlepší sashimi na světě. Ještě teď se mi sbíhají sliny…

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: Tesco