Motto: Úspěch je směsicí tvrdé práce a velkých snů. (Lee Iacocca)
Dnes je Čtvrtek, 18.Říjen 2018
ijournal.cz

Tajné tipy na marmelády a recept na kynuté těsto Mirky van Gils Slavíkové

red Zdroj: Concept store 21.9.2018 Gastronomie

Mirka v akciAutorka mnoha kuchařských knih, Mirka van Gils Slavíková, začínala svou kuchařskou i cukrářskou profesní dráhu v Praze. V současné době žije v Holandsku, ale do Čech stále ráda vrací, pořádá workshopy nebo natáčí kuchařské televizní pořady. Na jednom takovém setkání v Concept store na Malé Straně v Praze 1 se Mirka podělila o své tajné tipy na různé marmerály a ovocné zavařeniny lahodící očím, nosu a především mlsným jazýčkům.

 

Mango – passionfruit (marakuja) – limetkový džem


2 kg mango, oloupané a jemně nasekanézavařeniny

1425 ml limetkové šťávy

660 g cukru (přibližně)

80 ml passionfruit


Jahodový džem

2 kg jahod

1 kg cukru

1/3 kyseliny citronové

z 1 citronu nastrouhaná kůra

kiwi
Kiwi – jablíčkový jam

1 kg zelených jablek

500 g kiwi

500 g cukru

2x Gelfix 1:3


Švestková povidla
příprava povidel
3 kg švestek

200 g mandlí

skořice

rum dle chuti

cukr dle sladkosti švestek



Hrušková povidlapříprava hrušek

3 kg hrušek zralých až přezrálých

badyán

skořice

muškátový oříšek

rum dle chuti


Jalapeno paříčkový džemJalapeno paříčkový džem

200 g jalapeno papriky /chilli papričky/

1 zelená paprika

1 červená paprika

30g pektinu

100 ml jablečný ocet

500g cukru

koláče


Kynuté těsto (buchty, koláče)

1000g hladká mouka
100g cukr
5g sůl
Muškátový oříšek
Vanilka
Citronová kůra z 1 citronu
500ml mléko
3 vejce
250g máslo
2 polévkové lžice sušeného droždí nebo 2 sáčky Dr.Oetker nebo kostka čerstvého
Postup: V trošce mlékaMirka hněte rozpustime droždí s troškou cukru. Do mísy prosijeme mouku, přidáme ostatní suché suroviny, vmícháme měkké máslo. Přilijeme  teplé mléko s vejci a droždí a velmi dobře promícháme. Těsto vykynuté 1x větší objem zpracujeme na koláče. Do buchet přidáme 100g hladké mouky.
Drobenka:
100g hladká mouka
100g cukru
70g měkké máslo
Dle výběru přidáme na dochucení skořici, vanilku nebo vločky

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: Concept store