Motto: Úspěch je směsicí tvrdé práce a velkých snů. (Lee Iacocca)
Dnes je Čtvrtek, 14.Prosinec 2017
ijournal.cz

Sestavte si chutné menu z bezpeckových melounů

red Zdroj: Anecoop 9.5.2014 Gastronomie

Melouny jsou známé jako zdravé letní osvěžení plné vitaminů. Nejčastěji se konzumují za syrova, nakrájené na plátky nebo menší kousky. Věděli jste ale, že jejich nízkou energetickou hodnotu a nulový obsah tuku můžete využít při sestavování celého menu?

meloun

Na začátek se hodí podávat třeba studenou polévku Gazpacho. Ta tradiční španělská se připravuje z rajčat. Vyzkoušejte ale i její melounovou obměnu.

Potřebovat na ni budete:

Melounové gazpacho3 rajčata
350 g melounu BOUQUET
1/2 stroužku česneku
50 ml olivového oleje
cukr podle chuti
1/2 malé dýně, 1/2 okurky
bazalku, sůl
1 polévkovou lžíci hořčice
2 lžičky sherry octa
krevety (nemusí být)

Nejdříve ze všeho na pánvi osmahněte česnek, rozčtvrcená rajčata a bazalku. Odstavte a vložte do hrnce k nakrájené dýni a okurce. Přidejte ocet, hořčici, olej, cukr a bezpeckový meloun BOUQUET nakrájený na kostičky. Nechte 10 minut odpočívat. Poté vše rozmixujte a dochuťte solí. Máte-li rádi krevety, vařte je 1 minutu ve vroucí vodě a zchlaďte. Polévku servírujte s lístkem bazalky a případně s krevetou.

Po polévce může přijít předkrm ve formě lehkého krabího salátu s melounem.

Krabí salát s melounemNa ten si připravte:

350g  krabího masa

5 lžic majonézy

50 g bílého jogurtu

4 lžičky olivového oleje extra virgin

4 lžičky limetkové šťávy

1 jarní cibulkumelounové kousky

čerstvou petržel

sůl, mletý pepř

bezpeckový meloun BOUQUET

ledový salát

toastový chléb

Krabí maso nebo krabí tyčinky nechejte okapat a mezitím si připravte zálivku. Tu připravíte smícháním majonézy, jogurtu, olivového oleje, limetkové šťávy, najemno nakrájené jarní cibulky, petrželky, soli a pepře. Zálivku jemně promíchejte s krabím masem. Meloun BOUQUET rozpulte, nakrájejte na klínky a následně na malé kostky. Na talířek si připravte ledový salát, na něj kostky melounu a nakonec přidejte krabí salát. Pokrm ozdobte snítkou petrželky. Můžete podávat s opečeným toastem.

Hledáte-li netradiční přílohu, meloun BOUQUET může být tou pravou volbou. Vyzkoušejte ho podávat místo hranolek ke kari kuřeti podle následujícího receptu.

Na nákupní seznam si připište:

Kari kuře s melounem4 kuřecí prsa bez kůže a kostí
1/3 šálku řepkového nebo slunečnicového oleje
3 stroužky rozmačkaného česneku
1 polévkovou lžíci na jemno nastrouhaného zázvoru
1 polévkovou lžíci sójové omáčky
1 šálek nízkotučné nebo sójové majonézy
1/2 čajové lžičky jemného kari (nebo dle chuti)
1/4 šálku nakládaných okurek
6 plátků bezpeckového melounu BOUQUET
čerstvá petrželová nať na ozdobu

Při tomto receptu začněte přípravou kuřecího masa. To vložte do uzavíratelného plastového sáčku spolu s olejem, česnekem, zázvorem a sójovou omáčkou. Dobře sáček uzavřete a nechte kuře marinovat na 30 minut až 2 hodiny. Kuře můžete grilovat nebo smažit, dokud není měkké. Pokračujte smícháním majonézy, kari a nadrobno nakrájených naložených okurek. Meloun nakrájejte do tvaru větších hranolků a sestavte z nich hranici. Naporcujte kuře na plátky a naaranžujte je na meloun. Lžičkou na kuře naservírujte majonézovou omáčku a posypte trochou nakrájené petrželky.


Po hlavním chodu je samozřejmě čas na dezert. Sladké melouny BOUQUET by se daly podávat samotné, ale připravujete-li slavnostní oběd, bude se vám hodit recept na palačinky právě s melounem. Na tento recept budete potřebovat:

Palačinky s melounem½ litru mléka, 2 vejce

200 g hladké mouky

špetku soli

tuk na opékání

smetanu ke šlehání a vanilkovou zmrzlinu

bezpeckový meloun BOUQUET



V hrnku dobře rozkvedláte mléko s vejci a špetkou soli. Poté za stálého míchání postupně přisypte mouku. Těsto nalévejte na vymaštěnou pánvičku naběračkou a opékejte z obou stran. V misce ušlehejte šlehačku, z bezpeckového melounu BOUQUET vydlabejte kuličky a připravte si zmrzlinu. Před podáním potřete palačinku šlehačkou, přidejte připravené kuličky melounu a zmrzlinu. Můžete ještě pocukrovat.

Melounové mojito A na závěr přichází skvělý recept na jeden z nejoblíbenějších letních drinků – mojito, tentokrát jeho melounová verze.

Na její přípravu si nachystejte:

světlý rum (Bacardi Carta Blanca 4 cl)

1 ks limetky

10 lístků máty peprné

3 lžičky třtinového cukru

7 kostiček bezpeckového melounu BOUQUET

sodu na dolití


Meloun vložte do mixéru a rozmixujte. Do sklenice dejte nakrájenou limetku, čerstvou mátu, třtinový cukr, rozmačkejte a přidejte rozmixovaný meloun. Po okraj sklenice nasypte drcený led. Nalijte do sklenice světlý rum a dolijte sodou. Sklenici ozdobte plátkemmelounu a doplňte snítkou máty. Vynecháním alkoholu se z tohoto koktejlu dá připravit stejně dobrá „virgin“ verze pro nezletilé.

Díky tomu, že jsou melouny BOUQUET bezpeckové je s nimi vaření opravdu jednoduché, protože se nemusíte trápit vybíráním tvrdých jadérek. K dostání jsou v Kauflandu, Globusu a maloprodejnách po celé republice. Cena se pohybuje na začátku sezony od 34 Kč/kg do 12 Kč/kg ke konci sezony.

nákup melounu

 Více informací najdete na www.nejlepsimelouny.cz nebo na facebooku www.facebook.com/BOUQUETovoce.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: Anecoop