Motto: Úspěch je směsicí tvrdé práce a velkých snů. (Lee Iacocca)
Dnes je Úterý, 22.Říjen 2019
ijournal.cz

Podzimní pečení s Mlékárnou Valašské Meziříčí

red Zdroj: Mlékárna Valašské Meziříčí 2.10.2019 Gastronomie

Prázdniny všem školákům skončily, přehouply se do barevného září a nadcházejícího podzimu. Podzim začíná v době podzimní rovnodennosti. Je časem dozrávání, sklizně plodů ze zahrádek a příprav na zimu. Příroda hraje různými barvami a je ve znamení nejrozmanitějších přírodních krás. Nastává také opět rovnováha mezi světlem a tmou, tuto rovnováhu je dobré zavést i do života. Podzim mnohdy začíná již na konci léta, kdy se mluví o babím létě, které přináší předzvěst podzimu a následně i zimy. Zároveň se však jedná o období, které je nádherné a dokáže příznivě naladit.

logo
Mlékárna Valašské Meziříčí se připravuje na podzim rovněž. Svým příznivcům nachystala recepty, které jsou podzimně laděny a využívají sladkých plodů, které nám na zimu dodají potřebné vitamíny a tělu prospěšné látky.

 

„Podzim je krásné pohádkové období, které se nese v duchu sklízení ovoce, úrody, sbírání hub. Proto jsme připravili recepty, ve kterých se právě podzimní ovoce a zelenina využívá,“ říká ing. Radka Benešová, marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Vybrali jsme jablečný koláč, který lze péct po celý rok, jablečný koktejl, který je osvěžující a lehký nebo rychlý oběd v podobě zapékaných brambor,“ dodává Radka Benešová.

 

Podzimní jablečný koktejl

Co budeme potřebovat?

500 g Kefírového mléka nízkotučného z Mlékárny Valašské Meziříčí

3 jablkaPodzimní jablečný koktejl

150 ml jablečného džusu

piškoty dle chuti

špetka mleté skořice

3-4 lžičky medu

Jak na to?


Jablka nakrájíme a uvaříme s džusem jako na kompot do měkka. Přidáme skořici. Jakmile jsou jablka měkká umixujeme je s piškoty a medem. Lijeme střídavě s Kefírovým mlékem z Valašska do sklenic.

 

Jablečný koláč

Co budete potřebovat?

1 Bílý jogurt z Mlékárny Valašské MeziříčíJablečný koláč

1 balení listového těsta (400 g)

trochu hladké mouky na vyválení těsta

1 vejce

1 lžíce medu

3 lžíce kokosu

2 velká jablka

skořice

velká hrst vlašských oříšků

Jak na to?

Připravíme formu na koláč o průměru 35 cm. Vyložíme ji pečícím papírem nebo vymažeme a vysypeme kokosem. Do této formy vložíme vyválené listové těsto. Pokud těsto přečnívá přes okraje, odřízneme ho. V míse rozklepneme vejce, přidáme Bílý jogurt z Valašska, med a kokos. Všechny suroviny mícháme dokud se ingredience nespojí. Vzniklou hmotu nalijeme do formy na koláč na listové těsto.Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Pokládáme na vrstvu dokud není celý její povrch pokrytý. Nakonec posypeme skořicí a nasekanými vlašskými ořechy. Můžeme také posypat drobenkou, kterou vytvoříme z másla a cukru.Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 30 minut. Jablka by měla být krásně měkká a těsto zlatavé.

 

Zapékané brambory s Kysanou smetanou z Valašska

Co budete potřebovat?

2 Kysané smetany z Mlékárny Valašské Meziříčí Zapékané brambory s Kysanou smetanou z Valašska

750 g – 1 kg brambor

1 papriku 

jarní cibulku a česnek dle chuti

klobásu dle chuti, lze i vynechat

sůl, pepř mletý


Jak na to?

Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Jarní cibulku a česnek nasekáme nadrobno a papriku a klobásku pokrájíme na kostičky. Všechny suroviny dáme do zapékací misky. Přimícháme Kysanou smetanu z Valašska, osolíme a opepříme. Vše dobře promícháme a vložíme do zapékací mísy. Nahoru můžeme dát koření na americké brambory, ale není to nutné. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut než brambory změknou.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: Mlékárna Valašské Meziříčí