Motto: Úspěch je směsicí tvrdé práce a velkých snů. (Lee Iacocca)
Dnes je Úterý, 17.Říjen 2017
ijournal.cz

Ivan Vodochodský radí, jak správně grilovat a čemu se při grilování vyhnout

red Zdroj: Vitana 8.5.2017 Gastronomie

// ŠKOLA GRILU S IVANEM VODOCHODSKÝM //Ivan Vodochodský

Základem je kvalitní maso. Nekupovat balené v supermarketu. Špičkové maso jako svíčkové  stačí jen lehce okořenit – pepř, sůl, bylinky.

K ostatním se hodí marinády. Pozor! Nekupovat již marinovaná masa v supermarketu.

Maso marinujte jen 2 – 3 hodinky před grilováním.

Marináda se má osušit, než se dá maso na gril. Jinak by nám marináda tekla do grilu, začaly by šlehat plameny a vytvoří se tak karcinogenní látky.

Zbylá marináda se má vzít, na grilu svařit v kastrůlku / pánvi a pak, až se maso ogriluje, tak se v ní zase namočí, nebo se maso lehce potře.

Marinády si můžete vyrobit do zásoby, například ta pro Piri Piri vám v lednici vydrží v zavařovačce celé léto.

Když se dá maso na gril, tak se nemá hned otáčet a „šťouchat“ do něj, ale počkat, až se zatáhne a samo od grilu „odskočí“. Děláme často chybu v tom, že ho často a hlavně brzy obracíme a tudíž nejde od toho grilu odtrhnout a zůstávají tam kousky masa, které se pak připékají.

Dobrou chuť
Důležité je to maso nechat po grilování odpočinout 5 – 10 minut, aby zůstalo šťavnaté.

Na zeleninu a na sýry se musí dát koření hned. To už by se pak nedochutilo.

Teploty masa: hovězí bylo 55 – 58 stupňů. Vepřové tak na 70, kuře pak o něco více, asi 75 až 80 °C. Při pečení používejte teploměr na maso – jedině tak poznáte správné propečení masa. Stojí pár korun a vám udělá velkou službu. Běžně ho používám i já, když nestojím denně u grilu, jedině s ním poznám správnou teplotu.

úvodní

Sůl – lehce maso nasolit těsně před grilováním, že jakmile se maso nenasolí předem, pak už se to „nedohoní“… Maso se musí ze začátku zatáhnout, aby nepouštělo šťávu a po vyndání z grilu nechat odpočinout… Pozor, maso často neobracet.

Grilování potřebuje čas, maso potřebuje čas. Velmi často děláme chybu, že chceme maso rychle ugrilovat a je z něj sušinka.

grilované maso
Gril s dřevěným uhlím je ideální rozpalovat 2 hodiny. Pro běžné domácí užívání doporučuje plynový gril, který je méně náročný a snadno se ovládá. Důležitá je správná teplota! Když přidržíte dlaň nad rozehřátým grilem a napočítáte celé dvě vteřiny a pak už musíte ruku odtáhnout, je to ta správná teplota.

Velmi často děláme chybu, že na rozpálený gril naložíme mnoho masa a celý zaplníme. Tím okamžitě klesne teplota grilu, a to je špatně, takže dávkovat na gril pomalu a postupně.

Do marinády přidávat bylinky, ale pozor, při grilování se pálí a pak dodávají masu hořkou chuť. Lepší je případně setřít před grilováním.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: Vitana